Werken in de bakkerij

Werken in de bakkerij

1e fase + 2e fase basisvaardigheden bakken; De eerste 2 jaar op de Praktijkschool Apeldoorn krijgt iedere leerling (in principe) 2 jaar basisvaardigheden bakken. Hierbij leren ze baktechnieken om later zelfstandig te kunnen bakken. In deze 2 jaar kan de leerling ervaren of het werken in een bakkerij een beroepsrichting is.

KP Bakken

Na het eerste jaar kunnen leerlingen kiezen voor de keuzepraktijk Bakken. Deze keuzepraktijk is de eerste stap om te ervaren wat het werken in de bakkerij inhoudt. In deze lessen komen onderwerpen als Gistdegen, zanddegen bladerdeeg en gebak en beslag aan de orde. Ook wordt er aandacht gegeven aan hygiëne en veiligheid in de bakkerij.

Cursus Bakkers in Bedrijf

Bij de cursus Bakkers in Bedrijf (BIB) wordt een vervolg gegeven aan de onderwerpen Gistdegen, Zanddegen, Balderdegen en gebak en beslag. Beroepshouding, hygiëne en veiligheid worden belangrijker. In dit cursusjaar wordt verwacht dat de leerling een cursusgerichte stage loopt. De cursus wordt afgesloten met een examen en certificaat Bakkers in Bedrijf.

Bakkers in Bedrijf+

In de cursus Bakkers in Bedrijf+ (BIB+) volgt een verdieping op de cursus van het voorgaande jaar. Aandacht gegeven aan samenwerken en beroepshouding is hierin zeer belangrijk. Bij deze cursus werken we aan opdrachten die worden verzameld voor de Entree-opleiding. Stage wordt hier ook belangrijker. De leerling gaat minimaal 1 dag in de week stagelopen in een bakkersbedrijf. De cursus wordt afgesloten met een examen en certificaat. Naast deze cursus loopt ook de HACCP cursus. Dit is een onderdeel van de BIB+ cursus en wordt afgesloten met een apart certificaat.

Entree Bakkerij assistent

Dit is de laatste stap naar werk of vervolgopleiding. Bij deze entree opleiding gaan de leerlingen verder met het werken in een bakkerij. Stage van minimaal 2 dagen per week is verplicht. De onderdelen Nederlands en rekenen, evenals burgerschap zijn belangrijke onderdelen van de cursus. Het examen wordt afgenomen door het MBO. Leerlingen kunnen dan ook het Entree MBO diploma behalen.